December 3, 2022

mvnavidr

Comfortable residential structure

Home in the Dunes modernizes an authentic Gwathmey layout

Charles Gwathmey was an influential architect for numerous many years in the 1900s, so when a person of his works showed up in have to have of renovation in Amagansett, New York, architecture and style studio Worrell Yeung enthusiastically jumped on board.

Continue on looking at beneath

Our Featured Movies

A view of the entire residence, showing a pool in front of a long, rectangular two-level home.

The residence, at first recognised as the Haupt Residence, was made in the 1970s and has remained unchanged, standing as an example of Gwathmey’s get the job done. The staff at Worrell Yeung approached the venture with reverence. Max Worrell, co-founder of Worrell Yeung claimed, “We’re significant lovers of Gwathmey – significantly his early stuff. So we have been extremely enthusiastic when we obtained the get in touch with about the property. Especially supplied that it was in its primary condition, absolutely untouched.” He ongoing, “Our intention, at very first, was truly to do as little as attainable.”

Connected: Self-sufficient Sail Household by David Hertz Architects appears to be like like a ship

A boxy structure with a white facade and several windows.

Although the end result was a entire renovation of the exterior and some changes to the inside of, restoration was definitely at the forefront of the concept. Worrell claims they experienced the primary drawings to get the job done from, so they manufactured gradual variations even though making an attempt to preserve the original structure. Worrell suggests, “At each stage of the method we were being asking ourselves, ‘What would Gwathmey do?’”

A living room with light-toned wood floors and accents. A gray sofa sits in the middle of the room.

The team had great bones to get the job done within the four-bedroom house dubbed Residence in the Dunes. It sits on an acre of land with bordering views of dunes and the ocean. 

A view of the dining area, where a white table surrounded by black chairs overlooks the living room.

The outside demonstrates the coastal vibe with gray cedar cladding, but it was displaying the have on of the several years so the team preserved the essence of the unique style although bringing a present day attraction in a new roof, cedar siding, doorways and home windows, skylights, and pool deck.

A kitchen with white walls and light-toned wood cabinets.

The inside rewards from the natural light streaming in by means of doors and windows. These openings also hook up the indoors and the outdoors, making it possible for the house owners to seamlessly move from the residing area to the pool to the ocean further than. To accomplish this circulation, Worrell Yeung produced a tiny but impactful design and style change by eliminating a 50 percent wall between the living area and kitchen. 

A balcony with a white deck chair overlooking a forest.

With fairly smaller structural modifications, the Worrell Yeung team moved onto interior design with regard to Gwathmey’s first models, replacing white pine trim and matching the primary kitchen laminate.

+ Worrell Yeung

Images by Naho Kubota